Legume crude vs legume gatite – pro și contra
Ce legume este recomandat sa le mănânci crude si pe care ar fi ok să le gătești.
Fiind foarte comodă, de ceva timp am inceput să mănânc o mare parte din legume crude. Astfel, am descoperit că poți adăuga în salată, fără să gătești: ciuperci, varză de bruxelles, dovlecel, sparanghel, fasole verde, broccoli, conopidă. Anul trecut mi-am făcut curaj și am ‘’gătit’’ chiar o salată de urzici crude. O mare salată vegană foarte complexă :).
Când am început să mă documentez pentru acest articol, am fost curioasă să văd ce alte legume crude aș mai putea mânca. Poate mi-a scăpat mie ceva.
Și mare mi-a fost mirarea când am aflat că poți mânca mai orice crud. Dar aceasta nu înseamnă că este neapărat și mai bine.
Contraintuitiv, cel puțin pentru mine, este că unele legume gatite sunt mai sănătoase decât atunci când consumate în stare crudă.
Aceasta deoarece, prin gătire, pot fi neutralizate anumite enzime care pot provoca probleme digestive. Deasemnea, tot prin gătire, se elimină substanțele anti-nutritive, care pot împiedică asimilarea vitaminelor și a mineralelor din legume. Bonus: poți elimina bacteriile.
Citește și Prunele uscate înving osteoporoza.
O parte dintre legumele pe care ar trebui să le mâncăm și gătite
- Varza normală și cea de bruxelles, kale, broccoliul și conopida pot cauza balonare. Balonarea se produce din cauza zahărului care se găsește în aceste legume din categoria cruciferelor. Aceste zaharuri sunt mai ușor de digerat dacă legumele sunt crude.
- Sparanghelul are mai mulți antioxidanți atunci când este gătit.
- Roșiile (exact, roșiile) sunt bune și gătite, deoarece corpul nostru abosoarbe mai bine licopena din roșiile gătite. Licopena este un antioxidant cu rol în combaterea cancerului, așa că puteți consuma măcar o parte din roșii în supă sau sosuri preparate termic.
- Ciupercile gătite au mai mult potasiu.
- Corpul tău își ia mai mult fier, caliu și magnesiu din spanacul gătit.
- Iar beta carotenul din morcovi este mai ușor absorbit.
Prin urmare, începând de azi, o să acord mai multă atenție și apreciere legumelor gătite, pe care le cam evitam până acum. Astfel, voi face o alternanță între legumele crude și legumele gatite. Iar dacă nu ești un mare amator să petreci mult timp în bucătărie, sigur există și variante simple. Până la urmă, nu este nevoie să prepari o rețetă extrem de elaborată, ci doar să prepari termic un pic legumele.
Poftă mare :).
Surse
Healty Eating
Doctor
Partners for your health
Global news
Cristian
17 februarie, 2020 @ 08:46
Ciupercile trebuie gătite. Conțin ceva toxine. Dat fiind faptul că schimbarea de dietă vine cu ceva grăsimi eliberate din depozitele adipoase se eliberează totodată toxinele capturate în aceste depozite la formare. Ciupercile sunt aliment zilnic mai ales pentru femei. De unde toxine prea multe deodată în corp (sânge, limfa, etc.)