Prunele uscate înving osteoporoza
Caracterizată de densitatea scăzută a mineralelor osului și de deteriorarea țesutului osos, osteoporoza afectează milioane de oameni. Suntem în mijlocul unei epidemii globale, ar spune doctorii.
Oasele își pierd puterea și sunt mai fragile la rupere chiar și după o cădere minoră. Fracturile provocate de osteoporoză pot apărea în diferite părți ale corpului uman. Cu toate acestea, încheieturile, șoldurile și coloana vertebrală prezintă cel mai mare risc.
Femeile sunt mai sensibile în fața osteoporozei
Deși osteoporoza nu afectează numai femeile, ele sunt mai sensibile în fața acestei boli. Pierderea densității osoase este accelerată după menopauză, când nivelul hormonilor scade.
Potrivit Societății Naționale de Osteoporoză din Marea Britanie, una din două femei și unul din cinci bărbați cu vârsta de peste 50 de ani prezintă fracturi osoase. În principal ca urmare a scăderii cantității de nuci și fructe uscate consumate zilnic.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, dieta oamenilor pare să aibă o relație moderată cu osteoporoza. Pentru persoanele în vârstă există dovezi convingătoare că riscul de osteoporoză ar putea fi redus cu o cantitate suficientă de vitamină D, calciu și activitate fizică.
La ce sunt bune prunele uscate?
Când majoritatea dintre noi se gândesc la prune, sau prune uscate, ne gândim imediat la remedii pentru constipație. Aceste mici fructe uscate funcționează minunat atunci când vine vorba de dilatarea intestinelor. Cercetările publicate în Jurnalul Britanic de Nutriție au constatat că aceste fructe mici super-dulci sunt minunate când vine vorba și de oasele noastre.
Departamentul de Nutriție, Alimentație și Exerciții fizice al Universității de Stat din Florida a constatat că prunele uscate au fost una dintre cele mai eficiente metode de prevenire, și chiar inversare, a pierderii osoase. Acest studiu a implicat 236 de femei care au trecut prin menopauză. Aceste femei nu se aflau pe niciun tip de înlocuire hormonală si nu luau medicamente care ar putea influența oasele. Aceste femei au fost împărțite în două grupuri. Primul grup a primit 100gr/zi de prune, celălalt grup a primit 100gr/zi de mere uscate. De asemenea, ambele grupuri au primit 500 mg de calciu și 400 UI de vitamina D în fiecare zi.
Studiul a descoperit că cei care au consumat prune uscate au avut niveluri mult mai mari de densitate minerală osoasă, în comparație cu grupul care a consumat mere uscate.
Alte studii evidențiază legătura puternică dintre consumul de fructe și legume și indicele sănătății osoase. Dublarea consumului de fructe este asociat cu o mineralizare mai mare a coloanei vertebrale cu 5%. Aceeași relație există și la femeile tinere. Consumarea unei cantități mari de fructe în copilărie poate proteja oasele pe tot parcursul vieții (un aspect care nu a fost găsit pentru consumul de lapte).
Ce conțin prunele uscate?
Prunele uscate, cât și cele proaspete sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a crește absorbția de fier în organism și nivelului vitaminei C. Studii similare demonstrează că ajută la scăderea în greutate. De asemenea, ajută la scăderea nivelului de colesterol, precum și la normalizarea nivelurilor de zahăr din sânge.
Prunele uscate conțin vitamina C, K, bor și sunt foarte bogate în antioxidanți, care opresc leziunile provocate de radicalii liberi. De fapt, prunele conțin mai mult bor decât cele mai multe fructe. Borul joacă un rol important în conservarea densității osoase. Acesta transformă vitamina D într-o formă activă, care ajută corpul să utilizeze calciu pentru formarea osului. De asemenea, vitamina K influențează sănătatea globală a oaselor prin normalizarea mineralelor din oase și îmbunătățirea echilibrului calciului.
În completarea vitaminelor, prunele sunt încărcate cu carotenoizi. Adevărați luptători împotriva bolilor, inclusiv beta-caroten, zeaxantină, luteină, antociani, fenoli și proantociani. De fapt, prunele au un nivel mai ridicat de antioxidanți decât afinele.
Autorii acestor studii cred că prunele uscate pot îmbunătăți sănătatea oaselor prin încetinirea ratei de resorbție osoasă.
De asemenea, prunele uscate reduc inflamația în organism, un alt aspect care ar putea duce la îmbunătățirea sănătății oaselor. Inflamația este cauza principală a multor probleme de sănătate. Orice lucru natural care va limita inflamația și îmbunătățește masa osoasă, merită mâncat mai des și mai mult!
Concluzie
Au fost testate numeroase fructe de-a lungul anilor. Smochine, stafide, căpșuni și curmale, dar niciuna nu a avut efect asupra densității osoase așa cum o au prunele. Deși, nutritiv, toate fructele și legumele au locul lor, atunci când vorbim despre sănătatea oaselor, nimic nu bate prunele.
De reținut că unele studii au fost făcute cu sponsorizare de la Dried Plum Board California. Aceasta înseamnă că se dorește o creștere a vânzărilor pe piața de fructe uscate din SUA. Să așteptăm mai multe studii și cu alte fructe uscate pentru a fi siguri de miracolul prunei uscate.
Poate ești surprins, dar România, la nivel mondial, este în top 5 țări producătoare de prune. Presupun că principalul motiv este producția de țuică sau pălincă și nicidecum combaterea osteoporozei. Hai să vorbim cu bunicii noștri să consume mai multe prune uscate sau proaspete și să reducă consumul de alcool.