Ce vitamine contine kiwi cu coaja sa cu tot?
Am fost surprinsă să aflu ce vitamine contine kiwi, mai ales când este consumat cu tot cu coaja sa.
La biroul unde lucrez poți găsi o grămadă de tipuri de alimentație: vegan, vegetarian, keto, post intermitent, fără zahăr. Nimic nu mi se mai pare deosebit. Nimic până când colega noastră, Laura, ne-a spus că kiwi se mananca cu coaja cu tot. Nu mi s-ar fi părut nimic special dacă ar fi fost vorba de alte fructe, dar să mănânci o coajă păroasă?
Așa că am început să caut câteva informații despre acest fruct.
Ce am aflat despre kiwi, coaja de kiwi și beneficiile sale
Kiwi – origine si scurtă istorie: kiwi este originar din China, prima oară fiind menționat prin secolul XII. Cultivarea kiwi-ului s-a răspîndit din China în Nouă Zeelenda la începutulul secolului XX, și de aici în America și în Europa. În acest moment, sunt aproximativ 50 de tipuri de fructe kiwi: cu sau fără semințe, de diverse culori (verzi, maro și chiar roșii), păroase sau netede.
Trivia: fructul și-a primit numele actual în Nouă Zeelandă unde a fost cultivat la începutul anilor 1900. Probabil cultivatorii s-au gândit că se aseamănă cu pasărea kiwi, care este simbolul național al țării.
Ce vitamine are Kiwi și coaja lui
- Vitamina C (conține mai multă vitamina C decât o portocală) : un antioxidant puternic care ne ajută sistemul imunitar;
- Vitamina E: are un important rol în corecta funcționare a sistemului imunitar;
- Acid folic: ca toate vitaminele din complexul B, aduce beneficii majore creierului;
- Calciu: Calciul are un rol important pentru întregul organism. Deși ponderea acestuia este mai mare la nivelul oaselor și al danturii, se regăsește în mai multe organe și sisteme din organism și contribuie la buna funcționare a acestora.
- Potasiu: susține activitatea cardiacă și stimulează inima să bată cu o frecvență de peste o sută de mii de bătăi de-a lungul unei zile;
- Fibre: care ajută tractul intestinal să funcționeze optim;
- Antioxidanți: coaja conține mai mulți antioxidanți decât pulpa fructului. Consumul ei măreste cantitatea de nutrienți pe care o poți lua din kiwi cu 30% pană la 50%.
Citește și Preluați controlul cu ajutorul dietei vegane fără sare, ulei, zahăr
A consuma kiwi cu coaja nu este tocmai apetisant, așa că mi-a luat ceva timp până să o pot mânca. Înainte de aceasta, am curățat-o bine cu un prosop, ca să îndepărtez perișorii. Totuși, trebuie sa recunosc că prefer varianta decojită.
Foarte important: ideal ar fi ca, înainte să mâncăm fructe cu tot cu exteriorul, să ne asigurăm că nu au fost stropite cu diverse substanțe, precum pesticide. Și să le spălam foarte bine. Dacă partea cu spălatul este simplă, eu nu știu cum să aflu dacă un kiwi (sau orice alt fruct) a fost stropit sau nu :(. Prin urmare, le spăl foarte foarte bine. Dacă tu ai vreo soluție pentru această situație, te rugăm să ne spui.
Cam la fel de important: deoarece kiwi-ul este un fruct care nu crește pe la noi, ci în țări îndepărtate, ar fi frumos să îl consumăm cu moderație. Aceasta pentru a evita consumul de resurse, cum ar fi combustibilul folosit pentru transportul din țara îndepărtată până la noi.
Surse:
Healthline
BBC Good Food