Ce frunze poți pune într-o salată și ce vitamine conțin acestea
Ce legume cu frunze poți cumpăra de la piață pentru salată și alte mâncăruri vegane și ce vitamine conțin acestea. Unul dintre locurile mele preferate este piața. De când sunt vegană, am învățat foarte multe despre ce se găsește pe o tarabă din piață și ce înseamnă fiecare frunză în parte. Îmi place să merg în piețele unde găsesc producători locali. Chiar dacă uneori este mai scump, le prefer legumelor din supermarket provenite din alte țări. Frunzele conțin multe vitamine și minerale, precum vitaminele A, C, K sau fier, magneziu, potasiu.
- Vitamina A: ne ajută să asimilăm calciul, sprijină vederea (în special pe cea nocturnă) și asigură sănătatea unghiilor și a pielii.
- Vitamina C: are un rol important în sistemul nostru imunitar și un rol antioxidant.
- Vitamina K: două dintre proprietățile sale cele mai importante sunt cea de coalgulare a sângelui (vitamina K1) și asigurarea transportului și fixarea calciului în oase (vitamina K2)
- Betacaroten: este, în primul rând, un antioxidant important pentru organism. Betacarotenul este cel mai des întâlnit tip de pro-vitamină A, adică vitamina A din surse vegetale. Este foarte benefic pentru vedere.
Frunze de kale
Kale sunt frunze din familia verzei. Sunt de mai multe tipuri, mai crețe sau mai netede, mai verzi sau mai violete, însă toate frunzele de kale sunt foarte cărnoase. O plantă foarte sănătoasă care a început să se cultive și la noi de câțiva ani, kale contine vitamine si minerale esentiale unei alimentatii echilibrate.
Ce conțin kalele: vitamine K, A, C, E, fier, calciu, potasiu, magneziu și betacaroten.
Frunze de leurda
Frunzele de leurda sunt lungi, subțirele, și au un gust asemănător cu al usturoiului. Precum usturoiul, dar într-o mai mică măsură, leurda poate cauza probleme celor cu stomac sensibil trebuie dacă este consumată într-o cantitate prea mare.
Ce minerale si vitamine conțin frunzele de leurda: vitamine A, C, calciu, fier, fosfor, cupru, natriu.
Citește și Legume crude – pro și contra
Frunze de loboda
Frunzele de loboda sunt mai micuțe, verzi sau roșiatice, și un pic poroase. În mod similar cu spanacul, loboda conține niveluri semnificative de acid oxalic, ceea ce inseamnă că cei care au pietre la rinichi, pietre biliare sau suferă de gută ar trebui să evite consumul său. Unele dintre cele mai cunoscute beneficii pentru sănătate ale lobodei includ capacitatea să de a regla digestia și de a imbunătăti sănătatea rinichilor.
Ce minerale si vitamine conțin frunzele de loboda: vitamine C, K, calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc, seleniu.
Frunze de măcriș
Măcrișul mie îmi aduce de copilărie și de grădina nașei mele. Are un gust ușor acrișor și astringent. Frunzele de macris sunt cunoscute pentru efectele sale benefice asupra digestiei, a tensiunii arteriale, a sistemului imunitar și asupra sistemului osos.
Ce conțin frunzele de măcriș: vitamine A, C, B6, fier, potasiu, calciu și magneziu.
Frunze de mangold (sau sfecla elvețiană)
Frunzele de mangold sunt verzi, cu nervuri și codițe roșiatice și cu gust asemănător celor de spanac.
Ce conțin frunzele de mangold: vitamina A, C, magneziu, potasiu, calciu, fosfor, fier, proteine, fibre.
Frunze de rucola
Frunzele de rucola sunt ușor amărui și nițel picante. O putem mânca în stare crudă, în salate (sau pe pizza 🙂 ), dar poate fi utilizată si ca plantă medicinală. Se zvonește că semințele de rucola ar aduce beneficii și în viața amoroasă ;).
Ce vitamine contine rucola: vitamine A, C, K, beta-caroten și anumiți compuși chimici cu rol antiinflamator.
Frunze de spanac
Spanacul este planta pe care, cel puțin eu, o asociez cu fierul. Când eram mică mâncam frunze de spanac doar sub formă de mâncare gătită. Dar de ceva ani îl consum și sub formă de salată și este foarte gustos datorită frunzelor sale cărnoase.
Ce minerale și vitamine contine spanacul: vitamine A,C, K1, fier, calciu, acid folic.
Frunze de stevie
În familia mea, ștevia se folosea mai ales în ciorbe și într-o mâncare asemănătoare cu cea de spanac. Dar este foarte bună si crudă, într-o simplă salată. Ca și alte frunze verzi, frunzele de stevie sunt recomandate în combaterea anemiei, având un conținut ridicat de fier. Ajută tranzitul intestinal și la eliminarea toxinelor din organism (putem face ceai din frunze de stevie si bea o cană după fiecare masă).
Ce minerale si vitamine conține ștevia: vitamine C, A, B6, fier, magneziu, potasiu si calciu.
Frunze de untișor
Untișorul nu este atât de cunoscut în bucătăria nostră, fiind considerat mai degrabă o buruiană. Eu îl știu de la bunica mea care îl plantase în curte și îl recoltam cu forfecuța :). Frunzele de untisor sunt micuțe, rotunjite și floricele galbene (cu mențiunea că, odată ce a înflorit, este recomandat doar pentru uz extern).
Ce conține untișorul: vitamine C, E, calciu, potasiu.
Surse
Wikipedia
Rawdia
CSID
Healtline.com
Pro-sanatate
doc.ro
Viataverdeviu
Garbo
Infuziedesanatate
Naturavindecatoare
Gustos.ro