Ce legume cu frunze poți cumpăra de la piață pentru salată și alte mâncăruri vegane și ce vitamine conțin acestea. Unul dintre locurile mele preferate este piața. De când sunt vegană, am învățat foarte multe despre ce se găsește pe o tarabă din piață și ce înseamnă fiecare frunză în parte. Îmi place să merg în piețele unde găsesc producători locali. Chiar dacă uneori este mai scump, le prefer legumelor din supermarket provenite din alte țări. Frunzele conțin multe vitamine și minerale, precum vitaminele A, C, K sau fier, magneziu, potasiu.
Vitamina A: ne ajută să asimilăm calciul, sprijină vederea (în special pe cea nocturnă) și asigură sănătatea unghiilor și a pielii.
Vitamina C: are un rol important în sistemul nostru imunitar și un rol antioxidant.
Vitamina K: două dintre proprietățile sale cele mai importante sunt cea de coalgulare a sângelui (vitamina K1) și asigurarea transportului și fixarea calciului în oase (vitamina K2)
Betacaroten: este, în primul rând, un antioxidant important pentru organism. Betacarotenul este cel mai des întâlnit tip de pro-vitamină A, adică vitamina A din surse vegetale. Este foarte benefic pentru vedere.
Kale
Kale sunt frunze din familia verzei. Sunt de mai multe tipuri, mai crețe sau mai netede, mai verzi sau mai violete. Și toate au frunzele foarte cărnoase. O plantă foarte sănătoasă care a început să se cultive și la noi de câțiva ani. Ce conțin kalele: vitamine K, A, C, E, fier, calciu, potasiu, magneziu și betacaroten.
Kale
Leurda
Leurda sunt acele frunze lungi, subțirele, care au un gust asemănător cu al usturoiului. Precum usturoiul, dar într-o mai mică măsură, leurda poate cauza probleme celor cu stomac sensibil trebuie dacă este consumată într-o cantitate prea mare. Ce conține leurda: vitamine A, C, calciu, fier, fosfor, cupru, natriu.
Loboda are frunze mai micuțe, verzi sau roșiatice, și un pic poroase. În mod similar cu spanacul, loboda conține niveluri semnificative de acid oxalic, ceea ce inseamnă că cei care au pietre la rinichi, pietre biliare sau suferă de gută ar trebui să evite consumul său. Unele dintre cele mai cunoscute beneficii pentru sănătate ale lobodei includ capacitatea să de a regla digestia și de a imbunătăti sănătatea rinichilor. Ce conține loboda: vitamine C, K, calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc, seleniu.
Măcrișul mie îmi aduce de copilărie și de grădina nașei mele. Are un gust ușor acrișor și astringent. Măcrișul este cunoscut pentru efectele sale benefice asupra digestiei, a tensiunii arteriale, a sistemului imunitar și asupra sistemului osos. Ce conține măcrișul: vitamine A, C, B6, fier, potasiu, calciu și magneziu.
Mangoldul are frunze verzi cu nervuri și codițe roșiatice și cu gust asemănător celor de spanac. Ce conține mangoldul: vitamine A, C, magneziu, potasiu, calciu, fosfor, fier, proteine, fibre.
Rucola este are frunze ușor amărui și nițel picante. O putem mânca în stare crudă, în salate (sau pe pizza 🙂 ), dar poate fi utilizată si ca plantă medicinală. Se zvonește că semințele de rucola ar aduce beneficii și în viața amoroasă ;). Ce conține rucola: vitamine A, C, K, beta-caroten și anumiți compuși chimici cu rol antiinflamator.
Rucola
Spanac
Spanacul este planta pe care, cel puțin eu, o asociez cu fierul. Când eram mică mâncam spanacul doar sub formă de mâncare gătită. Dar de ceva ani îl consum și sub formă de salată și este foarte gustos datorită frunzelor sale cărnoase. Ce conține spanacul: vitamine A,C, K1, fier, calciu, acid folic.
Spanac
Ștevie
În familia mea, ștevia se folosea mai ales în ciorbe și într-o mâncare asemănătoare cu cea de spanac. Dar este foarte bună si crudă, într-o simplă salată. Ca și alte frunze verzi, ștevia este recomandată în combaterea anemiei, având un conținut ridicat de fier. Ajută tranzitul intestinal și la eliminarea toxinelor din organism (putem face ceai din ștevie si bea o cană după fiecare masă). Ce conține ștevia: vitamine C, A, B6, fier, magneziu, potasiu si calciu.
Untișorul nu este atât de cunoscut în bucătăria nostră, fiind considerat mai degrabă o buruiană. Eu îl știu de la bunica mea care îl plantase în curte și îl recoltam cu forfecuța :). Untișorul are frunzele micuțe, rotunjite și floricele galbene (cu mențiunea că, odată ce a înflorit, este recomandat doar pentru uz extern). Ce conține untișorul: vitamine C, E, calciu, potasiu.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.