Viata de corporatist vegan – un mic ghid alimentar

Pentru că știm că nu toți vegani sunt de capul lor, dedicam acest mic ghid alimentar celor care se încadrează în categoria „gulerelor albe”, dar și celor care au agenda plină de deadline-uri¸ întâlniri și prezentări powerpoint. Da da, unii dintre noi știm ce înseamnă viata de corporatist și ne mândrim cu asta (deși, în secret, cei mai mulți ne dorim să fim rock stars sau unicorni).
Sa fim matinali: eu am ales să-mi mănânc micul dejun la birou. Asta pentru că încerc să minimizez numărul acțiunilor pe care le fac de la desprinderea de pat până la ieșirea pe ușă. Glumesc :). Pur și simplu nu pot mânca imediat după ce mă trezesc, așa că beau un pahar de apa, iar în timpul de acasă la birou tocmai bine că mi se face și foame.
În general mănânc fructe. Aș spune de sezon, și e valabil pentru perioada primăvară-toamnă. Dar nu știu cât de sezon pot fi numite mandarinele/portocalele sau bananele (probabil o fi sezonul lor la tropice). Încerc să nu le amestec, pentru că am citit eu mai demult că fructele acide (gen citrice) nu trebuie mâncate în același timp cu cele dulci (bananele, în cazul meu). Pe timp de iarnă, am mai găsit prin piață și mere, dar mie nu prea-mi plac. Cu toate acestea vi le recomand, am auzit că fac minuni.
Dacă nu am poftă de fructe, îmi prepar imediat o budincă de chia. Termenul budincă s-ar putea să te sperie, dar stai liniștit, e doar o denumire pompoasă. Tot ce trebuie să faci este să pui semințe de chia în lapte / suc de fructe și să amesteci din când în când. Semințele își vor mari volumul și practic budinca “se gătește” singură. Eu o prefer pe cea cu lapte și scorțișoară sau cea cu suc de portocale și fulgi de cocos, dar sigur după câteva încercări îți vei crea propriile rețete (pe care, te rugam să le împărtășești cu noi).
Tot rapid este gata și un sanvids cu tofu, avocado și măsline.
Sau un smoothie consistent. Este foarte simplu de făcut, găsești o grămadă de rețete si nu-ți ocupă mai mult de 15 minute (cu tot cu spalatul blender-ului).
Și bineînțeles, să nu uităm de clasicele cereale cu lapte. Și că tot vorbim de lapte, eu alternez între cel preparat în casă și cel cumpărat din comerț.
Legat de prânz, o să trișez un pic. Pentru că la nici măcar un minut de biroul meu se află un bistro unde mai tot timpul au un meniu vegan. Vara însă, de cele mai multe ori încerc să-mi prepar o parte din prânz singură, deoarece piața este plină de legume care abia aștepta să fie transformate în salată.
Și cum nimic nu se compară cu mâncatul peste tastatură cu ochii la un excel sau prin ședințe interminabile, printre gustările mele preferate se număra nucile și curmalele. Sunt multe alte fructe deshidratate, dar din ce-am observat majoritatea conțin zahăr, așa că încerc să le evit pe acestea. Și bineînțeles, nelipsita ciocolată neagră. De obicei, bananele le păstrez tot pentru după amiază.
Zile de naștere: aici trebuie să fii perseverent și după câteva aniversări ai șanse să primești o pizza vegană, doar pentru tine. Pentru că un blat doar cu legume nu prezintă mai deloc interes pentru carnivori. Eu am încercat și pizza cu mozzarella vegană, dar nu am fost încântată, așa că prefer varianta simplă. Iar daca ești extrem de simpatic, poți avea parte și de prăjituri vegane.
Dacă la început pare mai dificil, cu timpul te vei obișnui și vei observa că, de fapt, există o mulțime de opțiuni, și că nici gătitul nu-i atât de complicat precum pare.