Start22+ este cel mai bun pas pentru a începe un stil de viață vegan

Start22+ cover

Despre Start22+ spunem mereu că este despre oameni, cu oameni și pentru oameni, așadar dacă am putea să legăm un singur cuvânt de ceea ce facem, l-am alege pe acela de comunitate.

Cine suntem, ce facem și pentru cine?

Proiectul stă sub egida Asociației Freedom and Respect for Every Earthling România (F.R.E.E.) și a fost relansat după o perioadă de rebranding în Septembrie 2020, adresându-se persoanelor care doresc să încerce o alimentație bazată pe plante și au nevoie de ajutor în acest proces.

El reprezintă varianta românească a proiectului international Challenge22, conceptul fiind dezvoltat de cei de la Animals Now Israel, cu care am colaborat încă de la început.

Start22+ este instrumentul prin care pot fi educați oamenii despre veganism, chiar și de la distanță. Este un program pe care ne-am fi dorit să îl avem și noi atunci când am făcut tranziția spre veganism.

Mulți oameni nu știu ce înseamnă veganismul, cum să își plănuiască mesele, cum să folosească ingrediente noi, sau ingrediente vechi, într-un stil nou, iar Start22+ îi ajută să depășească aceste obstacole mai ușor. Și partea cea mai bună este că totul este GRATUIT.

Cum funcționăm?

Proiectul folosește un grup închis de Facebook drept platformă, unde timp de 22 de zile, participanților le sunt oferite sfaturi, idei, rețete, suport și susținere 24/7 din partea unei echipe de mentori (vegani cu experiență și mult entuziasm) și dieteticieni autorizați.

Participanților nu le sunt oferite numai informații privitoare la aspectele legate de sănătate ale acestui tip de alimentație, participanților le sunt oferite și informații cu privire la latura etică a veganismului și la impactul alimentației asupra mediului înconjurător.

Pentru a face totul cât mai interactiv și atrăgător, cele 22 de zile sunt organizate sub forma unor provocări zilnice (lapte vegetal, tofu, leguminoase etc.) cărora participanții sunt invitați să le răspundă, gătind una dintre rețetele noastre sau experimentând pe cont propriu și adresând orice întrebare au cu privire la subiectul respectiv.

Spuneam la început că Start22+ este despre oameni și cu oameni și cred cu tărie asta, pentru că fără incredibila echipă pe care o avem și care este acolo cu fiecare picătură de energie și răbdare, ghidând neofiții programului zi de zi, proiectul nostru nu ar putea exista.

Avem o echipă de 20-25 de voluntari extrem de dedicați, diverși, cu inimi mari, gata să-i învețe pe participanți tot ce știu și destul de umili încât să învețe de la ei ceea de încă nu știu.

Cum ne merge?

Până acum aproximativ 3500 de participanți au dat o încercare programului, împărtășindu-și atât ofurile de vegan la început, cât și noile creații culinare cu noi sau neliniștile cu privire la utilizarea unor ingrediente despre care nici nu auziseră vreodată.

În general reacția primită din partea lor, la final de rundă, este una foarte bună. Persoanele care se înscriu apreciază cel mai mult izvorul nesecat de resurse oferite de mentori, dar și atitudinea relativ blândă față participanți.

Ne dorim să tratăm cu blândețe și înțelegere noii vegani, să ne arătăm empatia față de provocările personale ale oamenilor care ni se alătură, iar acest lucru îi apropie pe oameni, în loc să-i sperie și să-i îndemne să ne pună o etichetă și să plece.

Totodată asta nu înseamnă că tolerăm orice fel de comportament în cadrul grupului. Există reguli stricte cu privire la conținutul postat, care trebuie să fie 100% vegan, precum și la poziția grupului față de alimentele sau activitățile ce intră sub cupola veganismului din perspectiva noastră.

Cel mai probabil momentul preferat al tuturor este acela când ne apropiem de finalul rundei, iar participanții țin să își arate recunoștința față de tot timpul și energia folosite în favoarea lor, numit această experiență drept „cel mai frumos cadou pe care mi l-am făcut vreodată de ziua mea”, ne numesc „inimoși, pasionați, blânzi, calzi, cu sufletul deschis” și ne felicită pentru „răbdarea și dedicarea cu care insuflăm tuturor dragostea pentru tot ceea ce este ființă”.

Inimile noastre rămân deschise, iar proiectul nostru va continua pe tot parcursul anului 2021, noi propunându-ne să ajutăm aproximativ 1.000 de participanți noi pe lună să facă această schimbare și să adopte, cu sprijinul nostru GRATUIT, o alimentație mai blândă cu planeta, animalele și cu ei înșiși.