Principalele beneficii ale semințelor de chia

Am descoperit chia la începutul drumului de vegan, când încercam să găsesc alternative produselor pe care tocmai le scosesem din alimentație. Am fost uimită să aflu câte beneficii magice are acest superaliment chia.
Chia, în denumirea științifică Salvia hispanica, este o plantă cu origini în Mexic și Guatemala și este înrudită cu menta românească. Din ea se utilizează în mod special semințele. Sunt semințe micuțe, ovale, albe, negre sau gri cu pete micuțe.
Eu le cumpar vărsate de la un magazin din Obor – Orient Market.
Citește și articolul despre kiwi.
Ce trebuie să ai în vedere: semințele de chia își măresc foarte mult volumul când sunt puse în lichid și formează o textură gelationoasă.
Chia, în denumirea științifică Salvia hispanica, este o plantă cu origini în Mexic și Guatemala și este înrudită cu menta românească. Din ea se utilizează în mod special semințele. Sunt semințe micuțe, ovale, albe, negre sau gri cu pete micuțe.
Ce conține acest superaliment – beneficii
- Grăsimi, în special Omega 3: omega 3 este foarte bun pentru sistemului nervos și reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare;
- Carbohidrați: dintre care mare parte fibre care ajută sistemul digestiv să funcționeze liniștit;
- Proteine: un mare avantaj pentru vegani sau oricine nu consumă multă carne. Bonus, sunt foarte sățioase, așa că nu este nevoie să mănânci o cantitate mare pentru a te sătura;
- Au rol detoxifiant, adică ajută la eliminarea substanțelor toxice din organism. La schimb, primești vitamine ( A, B, și C ) și minerale (calciu, manfan, magneziu, fosfor, zinc, potasiu).
De unde poți cumpără semințele de chia
Fiind un superaliment, chia este acum foarte populară, prin urmare o găsești mai pe oriunde (poate nu la magazine mici de la colțul blocului). Sau online.Eu le cumpar vărsate de la un magazin din Obor – Orient Market.
Citește și articolul despre kiwi.
Cum se folosește
Ce îmi place mie la semințele de chia este faptul că nu au gust sau miros. Prin urmare, le pot utiliza liniștită în orice combinație, fără să mă îngrijorez că modifică gustul sau aroma preparatelor.Ce trebuie să ai în vedere: semințele de chia își măresc foarte mult volumul când sunt puse în lichid și formează o textură gelationoasă.
- În „budinci”, o poți combina cu lapte sau cu suc de portocale, la care poți adăuga scorțișoară, cocos sau fructe;
- Într-un fel de salată de icre, când pur și simplu o amesteci cu zeamă de lămâie și apă, sare și ceapă tăiată cubulețe. Știu că sună ciudat, dar chiar are gust (și chiar aspect) asemantor cu al icrelor de pește;
- O poți adăuga în limonadă sau smoothieuri (atenție doar cât pui, să nu obții o consitență mai densă decât iți dorești);
- În batoane de cereale sau direct în bolul cu cereale și lapte vegetal;
- În prăjituri, este un foarte bun înlocuitor al ouălor mulțumită proprietății de a „lega” ingredientele;
- În comerț poți găsi ulei și făină preparate din chia pe care le poți pune în salate sau în diferite blaturi de tarte sau prăjituri.