Preia controlul adoptând dieta vegana fara sare, ulei si zahar

Moderni cu probleme moderne și cu soluții ineficiente? Mâncăm mult și alarmant de des. Modul în care tratăm mâncarea si mediul în care trăim s-a schimbat începând cu Revoluția Industrială.
Am ajuns să înțelegem după mult prea mult timp că multe dintre problemele de sănătate pornesc de la consumul excesiv de produse procesate. Faptul că trăim într-o societate care este destinată să ne facă obezi, bolnavi și nefericiți nu ne ușurează situația.
Condiții ca arteroscleroza, tensiunea arterială, diabetul, un număr de boli autoimune sunt condițiile de care auzim la tot pasul și au ajuns să fie printre primele cauze de mortalitate într-o sociatate modernă.
Soluțiile sunt prescrise de majoritatea medicilor care consideră că răspunsul este farmacologic și că va trebui să iei medicamente probabil toată viața. Ne dorim cu adevărat să facem asta? Cum știu medicii aceste lucruri? Ne pot garanta ceva? Toată incertitudinea aceasta vine cu un preț. Și prețul este mare!
Din fericire există o soluție. Nu am crezut așa ceva până nu am încercat.
LES, cel mai bun prieten
În urmă cu aproape 10 ani am fost diagnosticat cu LES ( Lupus Eritematos Sistemic ). O boală autoimună cronică „incurabilă” care poate afecta organele si țesuturile sănătoase.
Simptomele au fost cu adevărat prezente si dureroase, iar drumul către o posibilă rezolvare, lung și anevoios. Călătoria spre maturitate a fost pavată cu multe intervenții si tratamente, dar acest aspect nu m-a demoralizat. M-a determinat să îmi duc viața mai departe și să descopăr și alte alternative.
În anul 2017, la vârsta de 29 de ani am reușit să îmi adun puterile și să încep să iau niște decizii sănătoase. Soluția care a ieșit cel mai mult în evidență pentru mine a fost să plec din țară pentru un sistem medical mai bun și pentru o calitate de viață mai bună.
Trăind aproximativ un an într-un sistem medical diferit, am realizat că aproape oriunde primeam același răspuns.
„Continuă tratamentul medicamentos!”
Într-un final am început să fac mai multe căutari pentru a mă vindeca și a-mi lua problema în propriile mâini. Eram sătul de tot ceea ce mi se întâmpla și m-am găsit, din nou, într-un impas. Simțeam că nu voi mai putea ieși niciodată până când într-o seară normală de web browsing l-am gasit pe doctorul Alan Goldhamer.
Nu stiu cum pot spune asta altfel dar, mi-a salvat viață și nu numai. Mi-a îmbunătățit-o semnificativ!
S.O.S. free se transformă in fără S.U.Z. (dieta fara sare, ulei si zahar)
S.O.S – Salvați-vă și voi ! S.O.S. este după cum bine știți semnul internațional de PERICOL care poate fi de altfel înțeles că ar veni și de la Salt, Oil & Sugar ( Echivalentul limbii române este Sare, Ulei & Zahăr = S.U.Z. ) deși impactul e mai mare când este interpretat în limba engleză.
Sunt sigur că ați înțeles comparația și poate vă puneți deja multe întrebări. E și normal. Cine ar crede că sarea care dă un gust bun mâncării, uleiul care picură aromatic peste salatele noastre și zahărul care ne definește deserturile ar putea să ne facă atât de mult rău?
Dieta fara sare, ulei și zahar (S.U.Z.) poate fi răspunsul pentru multe dintre problemele și dependențele noastre.
În anul 2016, România a avut o prevalenţă a obezităţii la adulții de ambe sexe între 20 – 29,9 % iar aceste cifre vor crește exponențial în următorii ani.
În anii 1900, mai mult de 50% din cauzele de mortalitate erau cauzate de boli infecțioase, în zilele noastre aceste boli joacă un rol mic în cauzele mortalității.
Predominante și aproape în egală măsură sunt cele două cauze care au acaparat aceste statistici. Moartea cauzată de boli de inimă și multiple tipuri de cancer.
Aceste condiții sunt înrăutațite de : tutun, tensiune arterială, alcool, nivel de colesterol ridicat, supraponderabilitatea, lipsa fructelor și a legumelor din dietă, inactivitatea fizică, sexul neprotejat, consumul de droguri și ulterior igiena.
Niciuna dintre aceste condiții nu sunt cauze de deficiență în schimb, reprezintă cauzele exceselor.
Dopamina. Bună sau rea?
Mâncarea și sexul sunt două comportamente complet naturale ale omului pentru ca noi să supraviețuim și să ne putem reproduce, informație care este adânc gravată în ADN-ul nostru.
Din aceste două acțiuni ale oamenilor rezultă un efect profund asupra creierului nostru, care, conform antropologilor, nu s-a schimbat atât de mult în tot acest timp.
Gândiți-vă! Cum ar fi dacă aceste acțiuni nu ar fi răsplătite? Oare am mai trece prin atât efort, transpirație și hiperventilație ca să facem sex? Oare în trecut ne-am fi pus viața în pericol ca să obținem mâncare sau ar fi primat instinctul de supraviețuire? Oare creierul nostru nu ne-ar fi dat un semnal că e totul ok ca noi să continuăm să facem aceste lucruri?
Desigur, există această răsplată și toți știm de această substanță. Se numește DOPAMINĂ.
Cum noi ca specie suntem foarte creativi, am reușit să creăm niște substanțe artificiale care stimulează secreția de dopamină cum o face latura noastră naturală atunci când mâncam și facem sex.
Alcoolul și alte substante „rele”
Una dintre aceste invenții este alcoolul. Îl consumăm pentru că ne place cum ne face să ne simțim. Problema este că atunci când facem asta, aceste by-pass-uri ale creierului nostru duc la dependență. O alta problemă este că în cele mai multe cazuri consumul de alcool duce la o asemenea dependență încât putem ajunge în punctul în care nu numai că bem ca să ne simțim bine, ci ajungem să bem de frica ca să nu ne simțim rău.
Cum nu numai alcoolul este pe lista de secreție artificială a dopaminei, multe altele vor face ca lista să continue.
Cocaina, metamfetamina, psihedelicele, LSD, PCP, ecstasy și heroina joacă un rol imens în secreția de dopamină. Într-un final am putea zice că lăsăm drogurile la o parte și o să fie totul ok și evident nu vom deveni dependenți.
Din păcate nu este așa. Aparent sunt alte substanțe care pot secreta dopamină, substanțe care pot fi adăugate în mâncare. Și cum bine știm că mâncarea poate crea dependență la fel ca cele menționate mai sus.
Este doza de dopamină e atât de puternica incât nu ne putem controla apetitul ? Pentru un anumit tip de persoană poate fi așa.
Sarea, uleiul și zahărul sunt cu adevărat substanțele pe care le găsim din abundență în aproape orice mâncăm. De ce am vrea sau ar fi benefic să renunțăm la aceste substanțe și să adoptăm o dietă vegană 100% naturală, fară S.U.Z. și neprocesată?
De ce să adoptăm o dieta fara sare?
Sarea in cele multe cazuri poate fi un declanșator pentru noi, păcalindu-ne mecanismul de satietate. Asta ne expune posibilității de a supra-mânca.
Motive pentru care ar trebui să renunțam la sare:
- Posibilitatea să ne îmbolnăvim de condiții/boli cardiace scade exponențial;
- Am putea să ne bucurăm de o viață mai lungă;
- Ne putem prelungi viața cu 10 ani clasându-ne in categoria „risc cardiac scăzut”;
- Dacă suferim de diabet, este crucial să evităm să consumăm excesiv sodiu. Consumând, ne poate crește tensiunea arterială, lucru care se întâmplă oricum mai des dacă suferim de această condiție;
- Putem evita hipertensiunea arterială. Această condiție poate deseori să cauzeze efecte distrugătoare creierului. Deși e rar, se poate întâmpla și poate agrava o situație neplăcută în care ne putem afla deja;
- Putem scădea riscul de blocaje renale. În momentul în care rinichii nu mai pot filtra deșeuri, infecțiile se pot transfera în sânge;
Există o legătură între consumul crescut de sodiu și accidente vasculare cerebrale. Acesta poate chiar încetini recuperarea unui pacient după un astfel de episod.
Nu mă înțelegeți greșit. Avem nevoie de sare pentru a supraviețui, numai că nu realizam că produsele pe care le găsim pe rafturile supermarketurilor sunt pline de așa ceva.
În schimb dacă alegem să consumăm o dietă bogată în legume și fructe, corpul nostru are abilitatea să absoarbă nivelul optim de sodiu din acestea.
De ce să adoptăm o dieta fara ulei?
Considerând că grăsimile mononesaturate și polinesaturate sunt sănătoase, depinde de tine dacă vrei să renunți complet la uleiuri sau doar la cele nesănătoase.
Exista avantaje totuși în a renunța la orice fel de ulei și le voi enumera mai jos:
- Putem scădea posibilitatea de a dezvolta acnee;
- Supresia sistemului imunitar;
- Unele uleiuri pot contribui la șansele de a dezvolta complicații cardio-vasculare;
- Majoritatea uleiurilor, în special cele care conțin multe grăsimi saturate, sunt dense în calorii. Sunt de altfel și nule din punct de vedere nutritiv. Uitându-mă pe sticla de ulei există aproximativ 4000 de calorii in 450g de ulei;
- Chiar și dacă alegi să reduci la o singură lingură de ulei consumi 120 de calorii complet inutile;
De ce să adoptăm o dieta fara zahăr?
Aici vorbim de cel mai subvenționat drog din societatea modernă. V-ați găsit vreodată golind un pliculeț, două de zahăr la masă în timp ce vă așteptați cafeaua sau comanda de mâncare? Ați făcut așa ceva? De ce nu? E GRATIS!
Nici nu îl adaugă la nota finală la cât de ieftin este. Nu ați mâncat niciodată 11 lingurițe de zahăr dintr-o dată?
Ați băut vreodată o doza de Coca-Cola? Cum să nu ! Înainte foloseau cocaină în băutură până să găsească un drog și mai puternic, respectiv cofeina.
Tot înainte foloseau 10 lingurițe de zahăr, dar au hotărât să folosească 11 ulterior, introducând acid fosforic în așa fel încât să nu se vadă depunerile pe fundul sticlei.
Una dintre cele mai folosite substanțe în mâncare este una dintre cele mai nesănătoase opțiuni pentru a ne îndulci rețetele preferate.
Sunt sigur că aici nu trebuie să enumăr ce condiții pot apărea în urma consumului de zahăr, dar cu toate asta voi enumera doar câteva :
- Boli cardiace;
- Poate duce la obezitate fiind o substanță care creează dependență;
- Zahărul face ca nivelul de glucoză din sânge să crească și să scadă brusc. Un nivel instabil de glucoză în sânge poate duce la dureri de cap, schimbări de stare și oboseală cronică;
Motive pentru care am vrea să renunțam la aceste substanțe și să adoptăm o dieta vegana fara sare, ulei si zahar
Sunt multe motive pentru care am vrea să facem asta. Cel mai important este sănătatea noastră.
Putem evita condiții cardiace, anumite cancere, nivel ridicat de colesterol și alte condiții care ne pot scurta viața.
În același timp eliminăm calorii nule și inutile în special daca eliminăm zahărul și uleiurile. Acestea pot duce la scăderea în greutate, ceea ce înseamnă că ne vom simți plini de viață și vom arăta și bine!
Niste condiții preexistente pot fi exacerbate prin dieta vegana fara sare, ulei si zahar.
În prezent
Abordând aceasta dietă am slăbit peste 10kg pe parcursul a 6 luni mâncând din abundență o dietă echilibrată vegană fără S.U.Z.
Legume verzi, fructe, fasole, linte, mazăre, carbohidrați (orez, cartofi), legume cu indice înalt de grăsime și multe alte variații, combinații și subcategorii ale acestora.
Acum 2 luni medicul meu reumatolog a decis să înjumătățim toată medicamentația. Ulterior vom încerca să o eliminăm complet după sezonul călduros. O veste absolut minunată!
În același sistem de grija personală am adoptat și postul intermitent și postitul exclusiv cu apa, dar poate vom aborda aceste subiecte în următoarele articole.
Concluzie
La valvegan înțelegem că fiecare are un filtru propriu și un proces prin care trece pe parcurs. Indiferent de călătorie, te susțin cu dragoste și înțelegere. Toate aceste schimbări vor veni cu niște sacrificii. Personal am făcut multe și nu regret niciun moment drumul ales.
Un avertisment ar fi anume că papilele gustative se vor adapta undeva între 2 și 6 săptămâni, prin urmare recomand să aveți în primul rând răbdare cu voi înșivă.
Experimentați cât de mult puteți în bucătărie cu multe tipuri de condimente, combinații interminabile și extrem de delicioase.
Vă promit că în următoarele articole vă voi demostra, prin rețete și exemple de rezultate pozitive, ce înseamnă să trăiești un stil de viață mai sănătos și mai fericit.
Sursa foto articol