De ce nu mergem la VegFest 2019 singurul festival greenveganwashing din România

Nu mergem la VegFest, singurul festival greenveganwashing din România
Încă de la începutul acestei platforme cu atitudine vegană speram să nu ajung să scriu un astfel de articol. Sunt încrezător că pe viitor vor fi foarte puține de acest fel.

VegFest
– primul festival vegan din România. Dar, chiar este primul festival vegan din România? Este un festival vegan sau doar o campanie a unei companii mari de spălare pe creier a veganilor?

Voluntar la VegFest

Navigând pe vastul facebook într-o zi din luna lui mai 2019, am găsit o postare interesantă pe unul dintre grupurile vegane. Această postare suna cam așa: „VegFest – primul festival vegan din România caută voluntari.” Am lăsat tot ce făceam și am trimis un e-mail în care îi anunțam că vreau să le fiu de ajutor, vreau să fiu voluntar la VegFest.

După o săptămână, s-a organizat o primă întâlnire cu voluntarii. Mi-am făcut timp și m-am dus. Am ajuns chiar mai devreme la Unison, locul întâlnirii. Mă gândeam că poate și mănânc ceva bun, vegan. Asta nu s-a putut pentru că bucătăria era închisă. Mi-am cumpărat o apă mare pentru hidratare și am făcut cunoștință cu Cătălin, Alexandra și Valentin.

M-am bucurat mult să văd că cineva face primul festival vegan în România, înaintea mea. Iar acel cineva este Asociația Veganilor din România. Cu alte cuvinte, un standard în această comunitate mică de vegani. Eu așa i-am perceput.

Am stat un pic de vorbă cu fiecare înainte de începerea întâlnirii. Deși toți aveau o dorință de a face ceva bun, nu am înțeles de ce, la întrebarea „cine sunt cei care au înființat asociația”, mi s-a răspuns cu „Suntem mulți, suntem mai mulți.” Cam evaziv pentru înțelegerea mea. Lipsa transparenței informațiilor m-a făcut să îmi dau seama că nu sunt cei mai profesioniști oameni pe care i-am cunoscut.

Întâlnirea programată a reușit să adune doar 3 voluntari din afara grupului lor de prieteni. Printre aceștia eram și eu. Din această întâlnire mi-am dat seama că nu aveau nimic pregătit. Se așteptau ca eu să le spun ce vreau să fac în cadrul festivalului. Cam toată această întâlnire a decurs cu stângăcie.

Printre întrebări și răspunsuri am auzit la un moment că sunt în discuții cu Kaufland pentru sponsorizare. Niște beanbags și un stand cu fructe și legume gratuite aveau promise de la ei. Nu am procesat informația. Eram prea distras de propriul entuziasm că se face primul festival vegan din România și eu pot participa ca voluntar.

Într-un final, am fost acord să fiu voluntar la intrare la bilete. Inițial am zis să fac ceva ce nu mai făcusem, dar toate mi s-au părut fără impact prea mare. M-am gândit că la câte târguri și evenimente am fost cu proiectul Tanaaa! (Mighty Wallet) în anii trecuți, locul de la intrare era potrivit pentru mine. Consideram că am cel mai important aspect al unui eveniment, primirea invitaților.

Nu mai sunt voluntar la VegFest

Pe drum spre casă mă tot gândeam la cum să mă organizez să fac mai bine la intrare. În același timp, Kaufland nu îmi dădea pace.

Ajuns la tastatură am intrat din nou să mă uit mai atent în ce m-am băgat. Am găsit logo mare Kaufland pe toate materialele. Din câte știu eu, o companie nu ar fi de acord să le folosești numele sau sigla până nu semnezi ceva cu ei.

După câteva zile am sunat-o pe Alexandra. Am întrebat-o cum se simte ea în legătură cu Kaufland ca sponsor. Răspunsul a fost un fel de „nu bine”, dacă ar fi ea factor de decizie ar decide altfel, că de fapt sunt doar niște discuții cu Kaufland, că este mai pragmatic să aibă sponsorizare de la Kaufland.

Pe lângă această întrebare, le-am sugerat să folosească tricouri fairtrade și din bumbac organic dacă vor să imprime pentru eveniment iar pentru brățări de acces să nu le folosească pe cele din Tyvek sau mai bine să nu le folosească deloc – pot folosi doar chitanța pentru acces. M-a rugat să mă ocup eu de aceste subiecte și să caut furnizori.

În câteva zile i-am trimis un e-mail cu cele cerute dar și răspunsul meu că nu voi veni voluntar la un eveniment vegan cu sponsorizare de la Kaufland. Pe pagina evenimentului am văzut că folosesc tricourile recomandate de mine. Mă bucur că fac aceasta, chiar dacă nu sunt sigur dacă au decis luând în considerare sugestiile mele. 

Într-un fel, m-am simțit mințit. Nu am înțeles de ce au zis că sunt în discuții cu Kaufland, dacă ei deja hotărâseră că vor colabora. În același timp, nu am înțeles cum o parte dintre organizatori au poze de profil pe facebook pline de compasiune pentru vaci sau luptă împotriva schimbărilor climatice, iar mai sus în poza de cover au logo mare Kaufland.

Ceva nu se leagă frumos în această imagine.

De ce VegFest nu este un festival dedicat veganilor

Simplu, pentru că sponsorul principal este Kaufland. Cel mai mare retailer din România. Kaufland vinde într-o singură zi mai multe animale omorâte decât va salva un vegan într-o viață (o presupunere personală).

Un calcul imaginar. Să presupunem că la acest festival ajung 5000 de persoane în 3 zile. Kaufland va oferi aproximativ 10.000 de euro sponsorizare și câteva mese. Indiferent de sumă, acești bani poartă sângele animalelor omorâte și vândute pentru profit în magazinele lor. Oare merită să vinzi toată comunitatea vegană pentru această sumă?

Pe ei nu îi va interesa niciodată bunăstarea animalului sau a omului. Ei urmăresc un singur lucru. Profitul.

Singurul motiv pentru care sponsorizează festivalul VegFest este pentru a promova produse destinate veganilor, atât. Iar acest produse vin ambalate în plastic. Da, într-un plastic care de cele mai multe ori ajunge să omoare mai multe animale într-o singură zi decât salvează un vegan într-o viață (presupunere personală).

Practic, atrage veganii să omoare, indirect, animalele pe care vor să le salveze prin filozofia de viață vegană.

Un alt aspect este că Sara Green, participantul la concursul Vegan Burger Challenge din cadrul festivalului, vinde prăjituri îndulcite cu miere. Iar mierea, cum orice vegan știe, reprezintă furt de la albine și nu este vegană. În plus, aceste prăjituri mai vin și în plastic care nu se reciclează.

Majoritatea celor care vin la acest festival au produsele ambalate în plastic, plastic cu hârtie sau plastic cu hârtie și aluminium. Asta se poate vedea cu un scroll pe pagina evenimentului. Vă las pe voi să calculați câte animale vor muri în urma acestui festival din cauza acestor materiale care au slabe șanse să fie reciclate.

Cred că se ia prea ușor în considerare să faci produse pentru vegani. Se iau legume, fructe, nuci, semințe, amesteci, blenduiești, te uiți la cantități și la final se pun într-un plastic și gata produsul vegan.

Sunt printre voi vegani care nu știu de ce plasticul nu este vegan? Pentru mine răspunsul este următorul: Plasticul, care în majoritatea cazurilor ajunge în natură, ocupă habitatul animalelor mici și mari. Acestea nu știu ce este plasticul și îl mănâncă sau se prind în el și mor.

Indiferent dacă ești vegan sau nu și vrei să salvezi animalele, te rog, consumă mai puțin plastic acolo unde se poate. Crede-mă, sunt multe situații unde chiar se poate. Eu încă le descopăr.

Un alt argument este faptul că printre invitații să cânte sau să țină workshopuri/discursuri sunt și persoane care nu sunt vegani (fără a da nume, îi puteți identifica ușor). Iar majoritatea expozanților folosesc plastic în locațiile lor și pe durata festivalului.

Citește și Cum VegFest 2019 a mințit toți veganii din România

Cât de puternic este Kaufland

Kaufland, la fel ca ceilalți competitori ai săi, vând pâinea proprie în ambalaj de hârtie cu „fereastră” din plastic. Această pungă nu se poate composta sau recicla. După folosire, ajunge să omoare mai multe animale într-o singură zi decât salvează un vegan într-o viață (presupunere personală).

Din încheietură, Kaufland poate semna o procedură de ordine internă și să înlocuiască aceste pungi de hârtie+plastic cu unele din hârtie, sau, și mai bine, să mă lase să vin cu punga mea din material organic de acasă – lucru pe care nu îl agreează. Hai să ne imaginăm ce impact are această procedură dacă la nivel de România toate magazinele Kaufland ar vinde pâine în pungă de hârtie sau ne-ar lasă să mergem cu pungile noastre din material organic.

Prin această semnătură, Kaufland poate salva mai multe animale decât festivalul VegFest pe care îl sponsorizează. Dar nu o vor face prea curând. Și ei sunt pragmatici. Vor în continuare profitul cel mai mare indiferent de costurile pe termen lung asupra omului sau planetei.

Punga aceasta din hârtie cu plastic este doar un exemplu infim de bună practică pe care îl poate face Kaufland, dar cu un impact mondial. Să ne imaginăm cum ar arăta lumea fără pungile lor din plastic, din rafie sau caserolele din plastic.

Și nu, BIOPLASTICUL NU ESTE O SOLUȚIE.

Pe de altă parte, Kaufland este unul dintre motivele pentru care majoritatea piețelor cu fructe și legume românești sunt din ce în ce mai rare. Cum se poate ca mărul din Portugalia să fie mai ieftin decât cel din România?

Amprenta de carbon

Și promisiunea de festival vegan nu s-a oprit aici. VegFest promite că va avea cea mai mică amprentă de carbon dintre toate festivalurile.

Sunt foarte curios care este amprenta reală de carbon a acestui festival. Se laudă ca este cea mai mică. Pe mine unul mă depășește calculul acestei amprente și nu cred că este cineva în echipa lor care o poate calcula.

Personal, am încercat să fac asta pentru festivalul 3SOF, dar mi-a fost imposibil.

Dar, aștept cu răbdare finalul acestui festival pentru a vedea această amprentă. Deși, dacă într-adevăr este cineva în echipa lor care poate calcula această necunoscută, ar trebui să o aibă astăzi. Sper să adauge în calcul și pliantele print față/verso folosite pentru promovarea evenimentului, cât și transportul lor până la sediu împreună cu producția acelui pliant. Da, știu, lucrurile nu mai sunt atât de simple precum părea inițial.

Concluzie

Sunt conștient că acest articol va deranja și imi cer scuze pentru asta. Îi admir pe organizatori pentru efortul depus. Știu ce înseamnă să faci un eveniment. Însă această abordarea nu este cea bună.

Printre lucrurile pe care le-am învățat din veganism este să vorbești atunci când vezi ceva în neregulă. În acest fel am ales să mă exprim.

Acestea sunt câteva argumente care pe mine mă conving că acest festival VegFest nu este un festival vegan. Este doar un festival de fructe și legume. Îi rog pe organizatori să nu mai comunice că este un festival vegan.

Înțeleg să construim poduri cu companiile mari, dar nu sunt de acord să ne vindem lor. 

Nu sunt extremist sau ipocrit, uneori fac cumpărături de fructe și legume de la Kaufland și mănânc burger sau supă cremă de la Sara Green (unde de fiecare dată cer tacâmuri din metal), pentru a încuraja vânzarea produselor vegane. Dar niciunul dintre ei nu mă minte că este dedicat vegan. Încă de la intrare mă anunță ca au produse și pentru vegani.

Așa trebuie să fie și acest festival. În campanie și la intrare să îmi spună că au produse și pentru vegani, să nu mă mintă că este un festival dedicat veganilor dar de fapt banii din sponsorizare sunt de pe urma vânzării leșurilor de animale omorâte, iar unii dintre participanți nici măcar nu înțeleg ce este veganismul.

Dacă vreți să mergeți, vă rog să fiți conștienți de aspectele de mai sus și să le comunicați celor de la VegFest să renunțe la afirmația „primul/singurul festival vegan din România” pentru că acest eveniment este doar un festival de fructe si legume.

Eu nu merg la VegFest. Vreau să merg la un festival vegan, dar acesta nu este unul dintre ele. Aleg să merg cu cana împrumutată la Pelicam.