Krushuna și Veliko Tarnovo – 2 zile de vegan în Bulgaria
În weekend-ul trecut am decis să plec din aglomerația capitalei și să mă reconectez un pic cu natura. Destinația: parcul natural Krushuna, peștera Devetashka, Veliko Tarnovo și Arbanasi, toate în Bulgaria.
Drumul din București până la parcul natural a durat cam 4 ore (plecând sâmbătă la ora 8 dimineața din București).
În parcul natural Krushuna (sau Maarata) sunt două trasee pe care le poți parcurge. Vei găsi acolo o mică hartă cu aceste trasee: unul este marcat cu roșu, celălalt cu albastru.
Ambele trasee din Krushuna sunt foarte ușor de parcurs și scurte. Noi le-am terminat cam într-o oră și am mers foarte lejer (deși pe blogurile de catalorii pe care le-am citit timpul era de 2 ore). Singura neplăcere a fost avalanșa de țânțari, atrași probabil de umezeală și căldură (erau cam 30 de grade).
Pe urmă, am mers la peștera Devetashka. Peștera se află cam la 20 de minute de mers cu mașina de Krushuna. Este o peșteră nu foarte mare, dar aparte față de cele pe care le-am văzut până acum. Am stat aici vreo 30 de minute, din care 20 pe o băncuță. 20 de minute în care pur și simplu nu am făcut decât să privim în jurul nostru. Un bun moment de introspecție ;).
Pe urmă, după cam o ora jumate de mers cu mașina, am ajuns la Veliko Tarnovo. Ne-am plimbat pe străzile din orașul vechi, care, din fericire pentru noi, erau foarte pustii. Așa că profitat din plin de aceasta lipsă de turiști, luând la pas toate straduțele și explorînd toate cotloanele.
A doua zi am dat o fugă și până în Arbanasi, un mic sătuc lângă Veliko Tarnovo. Acesta se află cam la vreo 3 km distanță de Veliko. Ce este foarte frumos aici sunt casele din piatră și străduțele strâmte, care te fac sa te simți ca într-o poveste. Și, mai ales, atmosfera calmă și liniștită care face sătucul să pară desprins de lume agitată cu care sunt eu obișnuită.
Citește și Cum să călătoreși 11zile vegan în Norvegia
Pe unde am stat și ce am mâncat
Am fost cazați în Veliko Tarnovo, la Our house în the town, într-un un apartament micuț și foarte cozy. Se află la vreo 10-15 minute de mers pe jos de centrul vechi.
Mâncarea în Bulgaria este delicioasă, asta țin minte de pe vremurile când mâncam mai orice. Dar acum mi-a fost cam greu să găsesc ceva fără brânză sau iaurt. Dar asta nu înseamnă că am rămas flămândă.
Am fost la The Green Restaurant, unde, dacă stai la geam ai o vedere foarte frumosa a orașului. Aici mi-am luat o salată Shopska, dar fără brânza rasă de deasupra, și un orez cu ciuperci, dar fără parmezan.
Supriza cea mai plăcută a fost la restaurantul Shtasliveca, care are o mică secțiune cu trei feluri de mâncare vegane și două deserturi vegane. Cuvântul vegan chiar este folosit în meniu 🙂 Foarte gustoase.
A fost o mini-vacanță plăcută. Chiar dacă am petrecut ceva timp în mașină, pe drum, liniștea din această parte a Bulgariei mi-a încărcat bateriile. Deși se spune că o imagine face cât o mie de cuvinte, pozele pe care le-am pus în acest articol nu cuprind nici măcar un sfert din realitate.
Costin Oana
21 septembrie, 2020 @ 10:14
Data viitoare cand mai sunteți in zona, sa vizitati si Bojentite , un satuc de vis care face parte din patrimoniul UNESCO.
Valentin Arhanghel
15 ianuarie, 2021 @ 14:15
Mulțumim frumos. Așa vom face. 🙂